A böjtölés hasznos a szervezetnek

Léböjtkúrával frissítse fel testét-lelkét - salaktalanítás, méregtelenítés. A böjt jelentése hagyományos értelemben a lemondás. Tartózkodás valamilyen ételtől, italtól, tevékenységtől, de igazi jelentése ma már túlmutat a régi meghatározáson.

A különböző spirituális, meditációs mozgalmak és az alternatív gyógyászat egyre inkább a böjtkúrák felé fordulnak. Nem véletlenül. Régen is így tettek őseink, így tesznek az állatok, ha betegek, sőt a kisgyerekek is, ha elkapnak valami fertőzést. Az emberiség történetében, a vallások mindegyikében jelentős szerepet tulajdonítanak a böjtnek. Elsősorban a beteg emésztőrendszerben keletkező felszívódó mérgek teszik tönkre az egészséget, betegítik meg az embert, tesznek idő előtt öreggé és csúnyává.

Az időnkénti böjtölés minden más pozitív hatása mellett önfegyelemre is szoktat, arra, hogy ne hagyjuk, hogy az események és a divatok magukkal sodorjanak.

BÖJTÖLNI NEM KÖNNYŰ

Sok múlik a helyen, a körülményeken. Mert a böjt több, mint tartózkodás bizonyos ételektől. A böjt lelki megtisztulás is. Csend kell hozzá, tiszta levegő, okosan felépített mozgás, masszázs, vízi és szaunaterápia. Böjtölni persze sehol sem könnyű. Sok múlik az emberen is, aki a böjtöt vezeti. Az asszonyt, aki több mint tizenöt éve, öt-tíz napos turnusokban a léböjt kúrákat vezeti, Aradi Antóniának hívják. Daganatos betegségben szenvedő férje miatt hagyott föl minden korábbi tevékenységével. Kitanulta a Gerzson-kúra vezetését, a gyógynövények titkait, a természetgyógyászat sok ágát.

Arádi Antónia- Az életben nagyon sok rossz dolog történt velem - mondja Antónia. - De valahányszor úgy éreztem, hogy a gödörben vagyok, rá kellett jönnöm, hogy az életemnek az a szakasza azért zárult le, hogy elkezdődhessen valami új, jobb. Amikor a férjem súlyos beteg lett, kiköltöztünk Visegrádra, és én semmi mással nem foglalkoztam, csak vele. Meg akartam gyógyítani. Megtanultam a reformkonyha szerinti főzést, a reikit, az aromaterápiát. Két év halasztást sikerült számára kicsikarnom.

Amikor meghalt, naponta húsz altatóval sem tudtam aludni. Egy év múlva bekerültem a pszichiátriára. Egyetlen éjszakát töltöttem ott. Tudtam, ha élni akarok, egyedül kell kimásznom a gödörből. Elmentem egy léböjtkúrára. És ott rádöbbentem, hogy a böjt csodákra képes. Különösen, akkor, ha jól csinálják. Egy hét alatt leszoktam az altatóról. A tisztító böjt annyira jót tett, hogy úgy döntöttem, ezentúl léböjtkúrák szervezésének szentelem az életem. Kijártam Ausztriába. Végigpróbáltam többféle kúrát. Megtanultam, hogyan kell jól csinálni.

MEDDŐSÉG ELLEN IS JÓ

Több mint tizenöt éve ennek. Aradi Antóniánál jobban talán nem is tudja senki, ezt hogyan kell alkalmazni, hiszen önmagán próbálta ki. Tudja, hogy mit érez az ember, aki bajban van, és tudja, hogyan lehet rajta segíteni. Nem véletlen, hogy vendégei évente rendszeresen visszatérnek. Néhányan évente kétszer is. A házban nincs egyéb élelem. Nem lehet a fridzsiderbe nyúlkálni, nincs csokoládé a fiókok mélyén, se maradék keksz, ropi, egyebek.

Van viszont masszázs, nyirokrendszert serkentő fáslizás, szauna, torna, kirándulás, korai ágyba bújás. - A böjt általános gyógyító hatását régóta ismerjük - mondja. - Korábban azonban inkább a „civilizációs" betegségek legyőzésére, a túlsúlyosok, a magas vérnyomásban szenvedők gyógyítására, az allergia enyhítésére és megelőzésére használták. Újabban egyre többen keresnek fel minket azzal a nem titkolt céllal, hogy a fogamzás elősegítésére rendezzék hormonháztartásukat.

A tíznapos Büchinger-féle léböjt tisztítókúra alatt ugyanis a salaktalanítás és a méregtelenítés hatására a szervezet minden káros anyagtól, többek között a fogamzásgátló hormonális hatásától is megtisztul. Ez idő alatt a szervezet testileg és lelkileg felfrissül és feltöltődik. Az elmúlt másfél évben több visszajelzést is kaptunk, hogy a léböjtkúra utóhatásaként a korábban sikertelenül próbálkozóknál babaáldás köszöntött be, és egyre többen ilyen ajánlások miatt jönnek el hozzánk.

Somogyi Hírlap, 2013. október (24. évfolyam, 229-254. szám) / Vasárnapi Somogyi Hírlap, 41. szám (2013-10-27)