Megelőzés és gyógyítás méregtelenítéssel

A méregtelenítés szorosan összefügg a táplálkozással, és mind a megelőzés, mind a betegségek gyógyításának fontos tényezője.

A test anyagcsere-folyamatainak eredményeiként, végtermékeiként hulladékanyagok, ürülék jön létre. Ezekkel, valamint az izzadsággal együtt testünkből szinte minden méreganyag eltávozhatna, ha a testben működő természetes tisztító tendenciákat a jelenlegi életkörülmények, életstílus nem csökkentené jelentősen. Mind a szorongás, mind a helytelen táplálkozás (mélyhűtött, olajban sült, magas zsírtartalmú ételek fogyasztása) egyaránt gondoskodnak a természetes méregtelenítő folyamatok leépüléséről. Ezért célszerű betartanunk néhány egyszerű előírást, amelyek segítségével fenntarthatjuk a szükséges méregtelenítő folyamatokat.

Az étkezési szabályok pontos betartása elősegíti a méregtelenítést. Az alábbiakban a legfontosabbakat néhány pontban felsoroljuk:

- csak akkor együnk, ha valóban éhesek vagyunk,

- jól rágjuk meg az ételt,

- soha ne együnk annyit, hogy gyomrunk teljesen megteljen étellel,

- evés után ne igyunk azonnal vizet,

- két étkezés között tartsunk megfelelő szünetet (legalább négy órányit), hogy a gyomor megpihenhessen,

- étkezésünk rendszeresen, azonos időpontokban történjék,

- az utolsó étkezés és elalvás között hagyjunk legalább két órát az emésztésre.

Ha követjük a fenti étkezési szabályokat, evés közben nem nézünk TV-t, nem beszélgetünk, és távol tartjuk magunktól az ideges, szorongó gondolatokat, amelyek részleges emésztést és szorulást okoznak, a szervezet természetes méregtelenítése szinte hiánytalanul megtörténik.

Tarthatunk böjtöt méregtelenítés céljából. Ügyelni kell arra, hogy a böjt mindig összhangban álljon a böjtölő testi felépítettségével, típusával, nehogy gyengeséget okozzon. A böjtölő erőnléti állapotától függően többféle böjt lehetséges: teljes böjt, gyümölcs- vagy léböjt, zöldséglé- vagy zöldségleves-böjt és pároltzöldség-böjt.