Böjt és üdülés: fizessen be egy koplalásra!

Első hallásra abszurd üdülési ötletnek tetszhet a luxuskoplalás. Különösen nekünk, jobbára túlsúlyos átlag magyaroknak, akik számára az evés nemcsak egyszerű kalóriapótlás.

Mikor végre eljön a várva várt éves szabadság, úgy dukálna, hogy mindenből, amit szeretünk - az evésből is - még többet kaphassunk, mint a rohanó hétköznapokon. Érdemes mégis néhány dolgot szem előtt tartanunk, ha a nyaralásról és az evésről van szó. Az orvosok szerint az üdülésről hazatérők csaknem fele rosszabbul és elesettebbnek érzi magát, mint előtte.

Micsoda üdülés az, ahol azért fizetek, hogy ne adjanak enni? Először is nem olcsó. A böjtkúrák költségei megközelítik egy közepes tengerparti üdülés árait. Főleg a jómódú, negyvenes éveikben járó, amúgy elfoglalt emberek engedhetik meg maguknak. És főleg nekik is ajánlott. A kitűnő német immunológus, Hermann Geesing írja magyarul is megjelent Életerő - életstílus című könyvében, hogy a civilizált emberek nagyjából negyvenéves korukban kerülnek abba a helyzetbe, amikor már nem odázható el, hogy az immunrendszerük megerősítésével foglalkozzanak. Éppen ebben az életkorban érezzük még úgy a legtöbben, hogy mindent meg tudunk csinálni.

Tisztogató és bűntelen feltöltődés

Miért ne utazgathatnánk egzotikus országokba nyaralni, ha végre megengedhetjük magunknak? És mehet a verkli tovább. Geesing szerint, sajnos a negyedik iksz körül az immunrendszer "bedobja a törülközőt". Eddigi bűneink, a testünkkel folytatott rablógazdálkodás éppen ekkortájt bosszulhatja meg magát. Ha nem kezdünk komolyan hozzá az egészségünk regenerálásához., jóvátehetetlenül megalapozzuk későbbi krónikus nyavalyáinkat: az érelmeszesedést, a reumát, a cukorbajt, sőt a rákot. Ha a verőfényes tengerpart helyett, úgy negyven körül, inkább befekszünk egy "teljes körű szervizre", talán az életünk hátralévő - szerencsére, várhatóan nem rövid - idejére megalapozhatjuk az egészségünket. Ha állapotunk amúgy nem tiltja, a tervszerű és orvosilag ellenőrzött böjtölés igazi "tisztogató hadművelet", vagy inkább: kés nélküli, gyógyító műtét lehet. A böjtölés nem teljes tápanyagmegvonás, csak a tradicionális táplálékot mellőzzük.

A böjt a legnagyobb nyertese az érrendszerünk, márpedig, ahogy mondani szokták, az ember olyan idős, amilyenek az erei. A böjtölést ezeken a profi koplaltató helyeken több hatékonyságot növelő és a közérzetjavító elem egészíti ki. Aki teheti, rendszeresen szaunázik, masszázst kap, alkatának és teherbírásának megfelelően végez folyamatosan testmozgást, kozmetikai szolgáltatásokat vehet igénybe. Az sem véletlen, hogy az efféle klinikák, üdülőhelyek kivétel nélkül szép természeti környezetben vannak. Az ügyfél ráadásként igazi nyugalmat, harmóniát élvezhet. Hadd töltekezzék a lélek is!

Kiknek tilos?

Semmilyen tisztító kúrát nem végezhet az, akinek daganatos vagy pszichés betegsége (skizofréniája, depressziója) van. A kóros energiahiányos, súlyhiányos emberek sem vehetnek részt a diétában, s a lázasok, influenzások is kimaradnak belőle. A cukorbetegségben szenvedők pedig csak kórházban, folyamatos orvosi felügyelet mellett méregteleníthetnek, vagy fogyókúrázhatnak.