Túrógombóc böjt utánra

Ez a recept fogyókúrázóknak is ajánlott!

Hozzávalók:
100 dkg sovány tehéntúró
4 púpozott evőkanál teljes kiőrlésű búzadara
4 tojás
pici só

Öntethez:
joghurt
friss vagy mélyhűtött gyümölcs
édesítő

A túrót keverőtálba tesszük és hozzáadjuk a tojások sárgáját, a 4 kanál búzadarát és a pici sót, ezeket simára dolgozzuk. Az így elkészült masszát és a tojások fehérjét is (külön kis edényben) hűtőben kell tárolni, legalább 3 óra időtartamra de akár 24 óra hosszát is lehet pihentetni).

Felteszünk egy fazékba vizet forrni, amíg felforr felverjük a tojások fehérjét kemény habbá (ettől lesz pille könnyű) és óvatosan a túró-masszához forgatjuk.

Kézzel vagy fagylaltos kanállal a forrásban lévő vízbe tesszük a gombócokat, kb. 15 perces főzési időre van szükség, mérettől függően, fedő alatt, lassú forrás mellett. (Leszűrés előtt ajánlott egy gombócot kivenni a vízből és kettévágva ellenőrizni, hogy átfőtt-e.)
A kész gombócokat óvatosan kell kiszedni és szitára tenni, teljesen lecsöpögtetni.

Prézli helyett öntettel tálaljuk:

Édesített joghurttal (ne használjunk szintetikus édesítőszert, csak természetes anyagot, pl. cikóriából származó élelmi rostot) valamint édesített, turmixolt málnával, eperrel (idénynek megfelelő bármilyen gyümölcs megfelelő) öntjük le. Látványnak is gyönyörű a fehér gombóc és joghurt a piros öntettel.