Schroth-kúra

"Egy liter borban benne van a napi tápanyagszükséglet egy-nyolcada és a jó hangulat kilenc-tizede." (Prof. Landouzy)

Johann Schroth 1798-ban született Böhmischdorfban (Ausztria). 1817-ben elszenvedett balesete természetgyógyászati megfigyeléseinek fejlődése szempontjából meghatározóvá vált, eszerint egy beteg testnek minden energiáját a testtisztító mechanizmus mozgósítására kell fordítania.

Orvosi tevékenységének tapasztalataiból és saját gyógyulásának megfigyeléseiből alakította ki a kúra alapelveit:

- Napi izzasztó test-pakolás
- Napi meghatározott mennyiségű és minőségű folyadék fogyasztása
- Diéta (kizárólag növényi étkek)
- Kiegyensúlyozott testmozgás (megerőltető és pihenő napok váltakozása)

A Schroth-kúra egy olyan terápia, amely minden egyes sejtre kiterjed, ebben rejlik gyógyító hatásának sokoldalúsága. A Schroth-testpakolások nedves melege és a mesterséges láz, száraz és ivó napok ritmikus váltakozása és a drasztikus étrendváltozás hatására a testben lévő méreganyagok kiválasztódnak. Élelmiszereinken keresztül nagyon sok méreganyagot veszünk magunkhoz: a különböző műtrágyák, növényvédő és gombaölő szerek fellelhetőek étkeinkben. Ezek a testben a zsírtartalékokkal együtt lerakódnak, csakúgy mint a gyógyszermaradványok. Ezen anyagok kiválasztódását salaktalanításnak nevezzük. Johann Schroth természetgyógyászata megadja a szervezet számára azt a lehetőséget, hogy saját öngyógyító erejére visszaemlékezzen, szabaddá teszi az utat az egészség felé.

Napirend a Vendégházban a Schroth-kúra alatt »

Milyen betegségekre javasolt a Schroth-kúra?

Azon a betegségek köre amelyek gyógyítására a kúrát létrehozták, mára jelentősen megváltozott.

Akkoriban főleg gyulladásos betegségekre terjedt ki a kúra, ma az antibiotikumos kezelés vette át a helyét. Manapság anyagcserezavarból és túlzott vagy helytelen táplálkozás miatt kialakult betegségek kezelésére ajánlatos:

- túlsúly
- magas vérnyomás
- magas koleszterin-szint
- gyomor -, bél- és epebántalmak
- köszvény
- szív- és érrendszeri keringési zavarok
- visszér, ödémára való hajlam
- bőrpanaszok (ekcéma, furunkulus, allergiás bőrbetegségek)
- pajzsmirigy elégtelenség
- menstruációs zavarok, változó kor panaszai
- migrén
- reumatikus megbetegedések
- izületi megbetegedések

Schroth-kúra ellenjavallatai:

Májcirrozis, akut májgyulladás, alkoholizmus, akut fertőző megbetegedés, pajzsmirigy túltengés, neurotikus-psyhés (fóbiás) megbetegedések, inzulinnal kezelt diabetes.

NAPI IZZASZTÓ TESTPAKOLÁS

A speciális test-pakolásokat reggelente alkalmazzák A kora reggeli kezelés előnye, hogy a test az ágyban jól átmelegszik és így intenzíven tud reagálni a hideg jelentette ingerre.

A mesterségesen előidézett láz hatására a tisztító mechanizmus működésbe lép, az izomzat ellazul és megindul a salaktalanítási folyamat.

A pakolás technikája:

A nedves (hideg) jól kicsavart lepedőt a test köré csavarják, ami alatt viszont speciális, előmelegített palackok vannak. A rögzített csomagolásra még dunyha és takaró kerül. Ez a pakolás 2 órán keresztül marad a vendégen.

A test-pakolás hatásmechanizmusa:

A testhőmérséklet a pakolás alatt 1-2 °C-kal emelkedik. A megnövelt hőmérséklet a májműködést fokozza, anyagcsere növekedést eredményez. A megnövekedett anyagcsere több kalóriát használ el, ez által elősegíti SÚLYCSÖKKENÉST.

- A testhőmérséklet emelkedése révén a test ellenálló ereje növekszik, az immun-rendszer erősödik.
- A testhőmérséklet növekedése sok baktériumra gátlólag hat, elősegíti a felbomlásukat.
- A bőrön keresztüli kiválasztás fokozódik.
- Az izzadás elősegíti a bőr faggyú-mirigy termelését, ezzel simábbá, puhábbá teszi.

A szauna a Schroth-kúránál kedvezőtlen, nem alkalmas, hogy a test-pakolást helyettesítse. A szauna forró levegőjére a test passzívan reagál, a pakolásnál aktívan. Mesterséges láz csak az izzasztó pakolás alatt jön létre. A szauna révén a szervezetben folyadék-elvonás történik, ami a kúra alatt kedvezőtlen.

IVÓ- ÉS SZÁRAZ NAPOK

Már a nagy görög orvosok idejében szóba került, hogy a szomjúságnak terápiás jelentősége van.

Azon megfigyelés alapján, hogy a beteg állatok nem csak a takarmányt kerülik, hanem a folyadékbevitelt is csökkentik fejlesztette ki Johann Schroth a "száraz" napokat.

Az ivó és száraz napok ritmikus váltakozásának eljárását szövet-drénezésnek tekinthetjük Ennek révén - támogatva a mesterséges lázat előidéző test-pakolás által keletkező jobb vérellátással - jutunk el a nem kívánatos anyagok kiválasztásához.

Ivó-nap

Ivó napon MINIMUM 1 liter folyadék bevitelére kerül sor: víz, tea, bor formájában. Nők legfeljebb 3 deci, férfiak 5 deci bort fogyaszthatnak (15 óra után).

A Schroth kúrában a bor gyógyszer és mint minden gyógyszer esetében van egy terápiás , hatékony mérték és egy toxikus, azaz mérgező dózis. Ha a kúra alatt a megadott mennyiséget túllépik, a kár lényegesen nagyobb lesz mint a haszon !

A bor élvezetével kapcsolatos elemzésekből az alábbi , tudományosan elismert, összefoglaló megállapítások vonhatók le :

- Napi 0,2 - 0,4 liter bor védi a szívet és a véredényeket.
- A bor ásványi anyagokban gazdag (vitamin-tartalma meglehetősen csekély) , különösen kedvező a kálium/nátrium viszonya.
- A bor növeli az anyagcserét, hatására az alapanyagcsere 7 %-kal megnövekszik. Vérbőséget okoz, mivel a véredényeket kitágítja.
- A bor gátlólag hat a baktériumokra.
- Hangulatjavító, segít a kúra alatt esetleg fellépő feszültségek leépítésében.
- A HDL- koleszterin, azaz a jó koleszterin-szintet növeli.
- A bor kedvezően befolyásolja a különböző hemosztatikusn faktorokat, mégpedig a plazma-fibrinogén, egy véralvadási faktor csökkentésén keresztül. Ezáltal csökken a trombózis veszély.
- A bor különösen gazdag polifenolokban, amely az antioxidánsok csoportjába tartozik. Ezek más alkoholos italban, mint pl. sörben vagy pálinkában nem találhatóak meg.
- A bor gazdag flavoidokban, amelyek ugyancsak az antioxidánsok közé tartoznak. Ezek értágító hatásúak, így csökkentik a vérnyomást.

Idézetek a borral kapcsolatosan:

Pasteur: "A bort joggal mondhatjuk a legegészségesebb és leghigénikusabb italnak."

Plutarchos: "A bor az italok között a leghasznosabb, az orvosságok között a legízletesebb, az élelmiszerek között a legkellemesebb."

Hippokrates: "A bor az embernek teremtett csodálatos adomány, feltéve, hogy egészségben, vagy betegségben, ésszel és mértékkel, jellemhez szabva fogyasztják."

Paracelsus: "Igyál bort és egészséges maradsz."

Ernst Moritz Arndt: "A bíborvörös szőlő cseppje gyógyír a beteg szívre."

Két ivó-nap után következik egy

Száraz-nap

A száraz napon a vendég egy pohár frissen csavart narancs- vagy grapefruit lét és fakultatívan egy kupica pálinkát kap. A pálinkát nem kötelező, csak lehet inni. Hideg évszakokban előnyös lehet a pálinka melegítő hatása. Hangsúlyozni kell, hogy nem feltétlenül szükséges a pálinka fogyasztása !

A száraz napon a sport vagy túra nem ajánlott, ekkor a nyugalom a legfontosabb.

Száraz nap nem tartható a következő megbetegedéseknél: vesekő, magas húgysav, korlátozott vesefunkció, gyakori hólyag és vesemedence-gyulladás, súlyos koszorúér betegség, megnövekedett vérzsírérték, visszérgyulladás, trombózis. Ezen esetekben a nap során egyenletesen elosztva egy liter víz és tea bevitele szükséges. Egy bizonyos különbség így is elérhető száraz és ivónap között.

Kiegyensúlyozott testmozgás

A kúra ideje alatt (a száraz napokat kivéve) ajánlatos délelőtt a személyi tréner útmutatásának megfelelő edzésben részt venni, aqua fitness gyakorlatokat végezni, valamint a kondi-gépeken dolgozni.

Délutánonként (a száraz napokat kivéve) 2 órás túravezető által felügyelt kirándulásra van lehetőség a Pilisi hegyekben.

SCHROTH-DIÉTA

A Schroth-féle diéta alacsony kalóriájú, szénhidrátban viszonylag gazdag, zsír-, fehérje és sószegény étkezés. A zsír és a fehérje tisztán növényi eredetű, a kúra alatt semmiféle állati eredetű terméket nem szabad fogyasztani.

A napi átlagot figyelembe véve nőknél 600, férfiaknál 700 kcal energia bevitelt jelent.

Kúra alatti táplálkozás: zöldség levesek, párolt zöldségek, krumpli, rizs, kis mennyiségben gyümölcs, kompót, teljes kiőrlésű kenyér (száraz formában) , kevés nyers zöldség, kása (zab).

A Schroth-féle diétának - ez nagyon fontos követelmény - amennyire csak lehetséges, ingermentesnek kell lennie ! Az emésztő szerveket (máj, hasnyálmirigy, bél-traktus) a lehető legkevésbé kell terhelni, hogy a szervezet az öngyógyítás erőit mozgósíthassa, ez az egészség felé vezető út. A kúra idején a nagyobb mennyiségű nyers gyümölcs és zöldség fogyasztása megterhelné a beleket.

Az alacsony kalóriájú étkezés súlycsökkenést idéz elő. A szénhidrátban gazdag étkezés segíti a salaktalanítási folyamatot, mivel a szénhidrátok a szervezetben mérgező végtermék keletkezése nélkül, teljesen lebomlanak.

A Schroth-kúra alacsony fehérje bevitele teljesen veszélytelen. Orvosi szempontból csak idősebb egyén (70 év felett) vagy nagyon fiatal, még növekedési folyamatban lévő személynél lehet indokolt emelni a fehérje bevitelt (sovány túró adható).

Az kis-súlyú személyeknél kiegészítő táplálékként zabkása bőségesen mézzel dúsítva és aszalt gyümölcsök fogyaszthatók.

Természetesen a diéta bármilyen megváltoztatása a kúra előtti orvosi vizit alkalmával megbeszélendő.

Élvezeti szerek

A kúra alatt a nikotintól és a kávé fogyasztásától tartózkodni kell. A vérnyomás hosszan tartó emelése tea fogyasztásával érendő el ( kávé csak rövid időre emeli meg).

Schroth-kúrával kapcsolatos tudnivalók

A kúrát egy orvosi vizsgálat előzi meg, amely a megérkezést követően történik. A vendégnek az előzetesen elvégeztetett labor- és EKG vizsgálat eredményeit kell magával hoznia.

Kúra-krízis

A kúra ideje alatt lehetnek olyan időszakok amikor a vendég fáradtnak, gyengének, kedvtelennek érzi magát ( a vérnyomás és a cukorszint az alacsony kalóriájú étkezés miatt leesik). Egy- két pohár zöld tea (esetleg mézzel), szőlőcukor és egy kis pihenés segít.

Székletürítés

Alapvetően kijelenthető, hogy a naponta háromszori széklet ürítése éppúgy normálisnak tekinthető mint a minden harmadik napon történő.

A szorulásra hajlamos vendégek áztatott aszalt-szilvát kaphatnak. Drasztikus hashajtó metódusok kerülendők, ha a glicerin kúp sem hatásos, akkor kell növényi eredetű hashajtót (szenna) alkalmazni.

Vizeletmennyiség

A kezdeti, még bőséges vizelet mennyiség az első napok után drasztikusan csökken. Teljesen normális, hogy a vizelet mennyisége a kúra alatt, különösen a száraz napokon csekély. A vizelet lehet sötét és zavaros, ami a húgysav-sók kiválasztásából ered.

Bőr-panaszok

A kúra alatt keletkező anyagcsere-salak egy része a bőrön keresztül választódik ki. Ezáltal keletkezhetnek viszkető bőrkiütések (ennek előfordulását tágabb értelemben a test saját anyagaival szembeni allergiás reakciónak is értékelhetjük) . A bőrkiütések kalcium pezsgőtabletta adásával rendezhetők.

Böjt utáni felépítő napok

A Schroth- kúra sikeréhez a felépítő napok betartása szükséges. Egy hírtelen zsír-, fehérje- és só túlkínálat esetén az anyagcsere túlterhelődik. Következményként a gyomor-bél traktusban vérzés, hasmenés és kólikás fájdalmak, vagy szív- és keringési komplikációk, szédülés, keringési zavarok léphetnek fel.

Fontos tehát, hogy a táplálkozásbeli mértékletesség a kúra utáni időszakban is megmaradjon! Ennek hiányában a kúra alatt elvesztett súly visszatér a kiinduló pontra, sőt a fölé! A két-három felépítő nap alatt ajánlott sószegényen elkészített leveseket, héjában főtt krumplit és rizst fogyasztani kevés olívaolaj hozzáadásával. A reggelihez már lehet vajat vagy margarint is fogyasztani.

A kúra után is igyon rendszeresen teát, ásványvizet és egy kis bort. A sószegény diéta után nem fog nehézséget okozni az egészséges só-szint megtartása sem.

A kúra utáni túlzott fehérje bevitel teljesen szükségtelen, a fehérje bevitelt napi 50-70 grammra kell csökkenteni. Összefoglalva tanácsolhatjuk, hogy a kúrát követő 8-14 napon ne fogyasszon 1000 kalóriánál többet, így a jojo-effektus elkerülhető.

OKVETLENÜL FONTOS, HOGY ÉTKEZÉSI SZOKÁSAIN VÁLTOZTASSON, ÉS NE OTT FOLYTASSA AHOL A BÖJT ELŐTT, ABBAHAGYTA!

Apró jó tanácsok:

- Egyen otthon mindig egy meghatározott helyen (nem a TV előtt). Ennek az az előnye, hogy tudatosan eszik és nem csak éppen bekap valamit.
- Kicsi tányért és evőeszközt használjon, ezáltal az adagja és a falat kisebb lesz.
- Hagyjon időt az evésre, lassan egyen, alaposan rágjon, a teltség-érzés jelentkezni fog.
- A lehető legkevesebb cukrot fogyasszon.
- Ügyeljen a rejtett zsírokra, részesítse előnybe a sovány felvágottakat, sajtokat, túrókat, egyéb tejtermékeket.
- Kerülje a magas koleszterin-tartalmú ételeket : velő, máj, stb.
- Hetente legalább egy vegetáriánus napot iktasson be.
- Kerülje a szénsavas üdítőket.
- Rendszeresen ellenőrizze a kúra után a súlyát.

Tanácsos a kúra utáni időszakban heti minimum 3 alkalommal  rendszeresen valamilyen sport-tevékenységet beiktatni az életvitelükbe.

A kúrához vendégeink a MONARCHIA BORSZAKÜZLET borait fogyasztják.

Rólunk

Léböjt, léböjtkúra, böjt, méregtelenítés, Buchinger-, Schroth- és Mayr-kúrák: Vitalizáló Vendégház, Visegrád. Böjtölésre válaszd az elsőt és az eredetit Visegrádon. 1995 óta több száz elégedett vendég! Böjtvezetőnk 22 éves gyakorlata és állandó jelenléte biztosíték a sikeres kúrához!

Kapcsolat

Visegrádi Vitalizáló Vendégház, Arádi Antónia kúravezető

2025 Visegrád, Feketehegy u.

Tel: (+36) 20 / 9280514
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Hírlevél

Ne maradjon le a Vendégház akciós turnusairól, iratkozzon fel hírlevelünkre!