Mayr-kúra

Egészség, jó közérzet, szépség, karcsúság! A Mayr-kúra célja a salaktalanítás, az öngyógyító erők felszabadítása és ezáltal az ideális testsúly megszerzése és megtartása.

Franc Xaver Mayr osztrák orvos és kutató (1875-ben született, még 90 éves korában is praktizált) évtizedekig tartó munkálkodással kifejlesztett ki egy táplálkozási koncepciót:

AZ EGÉSZSÉG A BÉLBEN KEZDŐDIK

Csak egy egészséges bél-rendszer tudja azt a fontos feladatot komolyan ellátni, ami rá hárul.

Beleink egészségére épül fel szervezetünk egészsége. Sok krónikus megbetegedés oka a túlterhelt, rosszul működő belek:

fejfájás, migrén,
kedvtelenség, idegesség, ingerlékenység,
alvászavarok, fáradékonyság,
rossz száj- és testszag, a nyelv lepedékessége,
izületi- és végtag fájdalmak ,
szív-panaszok, érrendszeri elváltozások.

A kúra alatt és után pozitív változást fog megélni önmagán, vitalitása emelkedik, bőre, haja egészséges lesz és alakja karcsú.

A Mayr-diéta KÍMÉLŐ étrend, ami tartalmaz fehérjét, szénhidrátot, zsírt, vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket, enzimeket. A kefir (író) – kenyér kombináció kímélő étrend az emésztőszerveknek, a béltraktus regenerálódik, a vékonybél visszanyeri természetes funkcióját.

A Mayr-kúra SALAKTALANÍTÓ hatásának elősegítéséhez szükséges a reggeli keserűsó fogyasztása.

Az első napokban karikák jelenhetnek meg a szem alatt, később azonban a az arcszíne egészségessé, a bőre feszesebbé, rugalmasabbá válik.

A kúra kezdetekor a legtöbb embernek nehezére esik a megfelelő RÁGÁS, pedig a legjobb minőségű élelmiszer is csak akkor hasznosodik a szervezetben, ha az emésztés jól működik, aminek alap feltétele a rágás.

Az emésztés már a szájban kezdődik. A szilárd ételt az elülső fogakkal le kell harapni és elaprózni a záp és őrlő fogakkal. A folyékony, puha ételt is hasonlóan meg kell "rágni": a szájban ide-oda forgatni, nyállal elkeverni. A nyál emésztő enzimeket tartalmaz, itt kezdődik a tápanyag első kémiai bontása. Aki jól rág, kíméli a gyomrát.

Aki hosszan rág (falatonként 30-40-szer) új ízlelési tapasztalatokra tehet szer. A teljes értékű ételek, mint például a zöldségek, egyre ízletesebbek, minél tovább rágjuk. A "jóllakottság" reflex kiváltásának is feltétele a megfelelő rágás.

A Mayr-kúra által elért FOGYÁS tartós, a jo-jo effektus (gyors fogyás után gyors hízás) elmarad , mivel a kúra eredményeképpen megváltoznak az étkezési szokások, a gyógyult emésztőrendszer és a tudatos étkezés segít ebben.

Dr. Mayr a helyes táplálkozásról kidolgozott elmélete a SAV–BÁZIS EGYENSÚLY fontosságát emeli ki.

A testben állandó kémiai reakciók folynak savak és lúgok között. A táplálkozás szabályozza a test sav-bázis háztartását. A legfontosabb szabály, hogy a bevitt tápanyag 80 %-a lúgos, 20 %-a savas hatású legyen.

Amennyiben túlnyomórészt savkeltő táplálékot fogyasztunk, elkezdődik a szervezet elsavasodása. Ez köszvényhez, reumatikus betegségek, epe- és vesekő , visszér tágulatok kialakulásához, érelmeszesedéshez, csontritkuláshoz vezethet. Egyes feltevések szerint ez bizonyos fajta rákbetegségek kialakulásának is alapját képezi.

Lúgosító (bázikus) hatású élelmiszerek:

gyökér-zöldségek: burgonya, retek, sárgarépa
zöldségek (kivéve kelbimbó, articsóka)
gombák
gyümölcsök (citrusfélék is mérsékelt mennyiségben)
író, kefir, nyers tej, friss vaj
gyógynövények (gyógyfűszerek, gyógyteák)
szója készítmények

Savasító élelmiszerek:

ipari fehér cukor (édességekben, üdítőkben, készételekben is)
állati zsír és fehérje (disznóhús, marhahús, pulykahús, hal)
ipari margarinok és olajak
sajtok (különösen a kemény sajtok)
fehér liszt (ebből készült tészták, kenyér, sütemény)
fehér rizs
adalék anyagok, konzerváló szerek, ízesítő aromák
alkohol
kávé, fekete tea
nikotin

Az egészséges étrend természetes, friss élelmiszerekre épül, valamint a szezonális termékeket részesíti előnybe. (A mélyhűtött zöldségek természetes értékük 90 %-át megtartják, szemben a konzerv termékekkel.)

Az élelmiszerek az egészséges konyhatechnika után is megtartják természetes értékeiket, a zöldségeket, húsokat párolni kell sütés helyett (a panírozott, magas hőmérsékleten, bő zsírban készített ételek teljes elhagyása ajánlott).

Mayr-kúra alatti étkezés és teendők:

A szikkasztott tönkölybúza kenyeret ajánlatos vékony szeletekre vágni, amiből a leharapott darabkát 30-40-szer kell megrágni (ami megfelelő átnyálazást is jelent), majd egy-két kávéskanál élőflórás kefirt (vagy írót) vegyen a szájába. Reggel és délben az említett módon kell elfogyasztani 1-1 szelet kenyeret és kb. 1,5 dl kefirt.

A vacsora megfelelő gyógytea (méz, citrom), kortyolgatva.

Az ötödik naptól vacsorára zöldséglét (főtt zöldég átszűrt leve) lehet a tea előtt kanalazgatva, kortyolgatva fogyasztani. Természetesen egész nap gyógyteával kell kiegészíteni az étrendet, a napi folyadék-bevitel kb. 3 liter legyen.

Napirend a Vendégházban Mayr-kúra alatt >>

A KÚRA ELŐTT-, ALATT- ÉS UTÁNI TEENDŐK

BEVEZETŐ HÉT

Ezen a héten:

- este csak teát ihat, vagy nyákot fogyaszthat
- végezzen legalább 10 percnyi tornát reggel és este
- a reggeli és esti zuhanyozást mindig rövid hideg zuhanyozással fejezze be
- étkezéskor rágja meg alaposan az ételt: 30-50-szer!
- fogyasszon legalább 2-3 liter folyadékot naponta
- hagyja el de legalább csökkentse a dohányzást, a kávézást, az édességfogyasztást
- kerülje az erősen sós és zsíros ételeket
- ne szedjen altatókat és nyugtatókat
- próbáljon meg minél kevesebbet televíziózni, inkább feküdjön le időben

A BÖJT MEGTÖRÉSE

Reggel tea, délelőtt fogyasszon el egy jó érett almát, lassan és alaposan megrágva! Délben egyen zöldséglevest és zöldséget vagy 2-3 héjában főtt vagy sült burgonyát. Vacsorára ehet 1-2 szelet pirítóst /bármilyen extrudált kenyeret/ túróval joghurttal vagy kefirrel. Továbbiakban laktovegetárius étrend szerint bővítse étkezését. Az első hét végén fogyaszthat csak húst, lehetőleg halat vagy pulykamellet.

OKVETLENÜL FONTOS, HOGY ÉTKEZÉSI SZOKÁSAIN VÁLTOZTASSON, ÉS NE OTT FOLYTASSA AHOL A BÖJT ELŐTT, ABBAHAGYTA!

ÁLTALÁNOS JÓTANÁCSOK A KÚRA IDEJÉRE

- A kúra ideje alatt a reakcióidő nyúlik, óvatosan vezessen
- Mozogjon minél többet
- Fekvő helyzetből csak lassan álljon fel, előtte mozgassa meg a fejét
- Amennyiben éhségérzet jelentkezne, fogyasszon bőségesen folyadékot
- Naponta szedjen egy darab vitamin készítményt

Várható, esetleg előforduló kúrareakciók

- fejfájás - éhségérzet : igyon többet!
- szédülés : lassan álljon fel, mozogjon egy kicsit, esetleg mossa le az arcát, karját hideg vízzel
- álmatlanság: este igyon citromfű- és orbáncfű teát
- hányinger, hányás: (azoknál fordul elő, akiknek a mája és epehólyagja különösen terhelt) igyon teát

A méregtelenedés jelei:

- erős, kellemetlen szájszag: mosson többször fogat, rágjon cukormentes rágógumit
- intenzív izzadtságszag
- sötét, bűzös széklet, vizelet
- erősen lepedékes nyelv
- nőknél intenzív fehérfolyás
- pattanások, kiütések
- lábikragörcs (káliumhiány)
- kellemetlen, rossz álmok: a kúra a lélek megtisztulását is elősegíti, álmainkban feldolgozatlan problémáinktól szabadulunk meg

Jó tanácsok a kúra utáni időszakra

- Lehetőleg reggel és délben egyen többet, vacsorára maradjon meg a megszokott teánál.
- Az étkezések között tartson legalább 4 - 6 óra szünetet.
- Soha ne üljön le kiéhezetten étkezni, ilyenkor ugyanis nehezen tudja megállni, hogy ne habzsoljon be mindent.
- Ne felejtse el továbbra sem jól megrágni az ételt: az emésztés a rágással kezdődik!
- Ne egyen többet, mint amekkora adagot a két ökle kitenne.
- Kerülje az étkezés előtti, közbeni és közvetlen utáni bőséges folyadék bevitelét. Ezzel ugyanis felhígítja és hatástalanítja az emésztőnedveket.
- Napközben viszont most is igyon bőségesen.
- Lehetőleg ne egyen túlzottan sokfélét egy étkezés alkalmával.
- A kúra utáni időben kerülje a füstölt árukat, majonézes ételeket illetve minden zsírban vagy olajban sütött ételt.
- Kerülje a fehér lisztből készült termékeket, hagyja el a rántást, habarást inkább főtt burgonyát használjon sűrítésre.
- A fehér kristálycukor helyett használjon inkább mézet vagy barnacukrot, persze ezeket is csak mértékkel.
- Az édes, mesterséges üdítőitalok helyett inkább fogyasszon teát vagy centrifugált gyümölcslevet.
- Rendszeresen mérje meg a súlyát, jó kontroll és figyelmeztetés.
- Az ételt ne főzze, süsse szét, inkább csak pároljon mindent.
- A húsok közül a fehér húsokat részesítse előnyben: szárnyasok, hal.
- A zsírok helyett javasolt a hidegen sajtolt olajok bármelyike.

Alapszabályok:

- Ne sózzon a felépítőétrend ideje alatt ödémássá válhatnak a szövetek
- Fokozatosan fogyasszon minél több rostdús ételt, ne egyen húst
- Mindent alaposan rágjon meg
- Várja meg a természetes székelési ingert és csak végszükség esetén, használjon hashajtót
- Mozogjon most is eleget, de kerülje a nagy megterhelést.